Contact Us
Recruitmentsskills

Kodeks poslovnog oblačenja

By: Clipcon Administration | February 14, 2020

Odabir savršene odjevne kombinacije nikada nije bio jednostavan zadatak, a stvari se dodatno komplikuju ukoliko se radi o biznis odjevnoj kombinaciji. Ovo pitanje je naročito bitno ukoliko ste na samom početku karijere, kada se osjećate manje sigurno i niste u potpunosti uvjereni u to šta bi bilo najbolje da obučete kako biste ostavili što bolji utisak.

Čak i kada nije jasno naglašen, uvijek postoji određeni dress code kojeg je neophodno da se pridržavate kako biste izgledali reprezentativno u datoj prilici.

Savjet: U slučaju da idete na neki važan poslovni sastanak (a i generalno), treba da izbjegavate vještačke materijale koji iritiraju kožu i podstiču znojenje i da birate isključivo ono u čemu ćete se osećati najprijatnije.

Ženska garderoba koja ostavlja pozitivan utisak

Za razliku od muškog dela populacije, žene imaju tu mogućnost da uživaju u gotovo neograničenom izboru kada je u pitanju garderoba. Njihova prednost je u tome što neretko mogu da nose istu ili sličnu garderobu kao i muškarci (npr. košulje ili pantalone), dok je  varijanta u kojoj muškarac nosi haljinu na sastanak u poslovnom svetu – nemoguća.

Postoji nekoliko nepisanih pravila koja svaka žena treba da prati kada je u pitanju business outfit, a mi vam navodimo tri najvažnija, koja će osigurati da vaša odjevna kombinacija bude dobitna.

#1 Zaboravite na gola ramena, suknje iznad koljena i duboki dekolte

Ukoliko vam je cilj da ostavite što pozitivniji utisak – kratke suknje, majice koje otvaraju ramena i imaju duboki dekolte sigurno neće biti od pomoći. Elegantna i svedena haljina ili kombinacija košulje i suknje (ili pantalone) su savršeni izbor. 

Slična pravila važe i za odabir cipela – ako je pred vama izbor između onih sa otvorenim i zatvorenim prstima, uvek se odlučite za drugu varijantu. Pri čemu strogo vodite računa da visina štikle ne prelazi 5-10cm.

#2 Minimalizam pre svega

Potrudite se da ne pretjerujete sa aksesoarima. Što manje, to bolje. Ručni sat će sagovorniku poručiti da ste ažurni sa vremenom, a marama ili kaiš u drugačijoj boji od one koju nosite će razbiti monotoniju.

Izbjegavajte jake parfeme i mirise. Neka vam frizura bude uredna, a šminka blaga. Torba koju nosite treba da se slaže uz odjevnu kombinaciju.

#3 Usklađenost boja

Haljina, košulja, suknja, pantalone… Šta god da odaberete da obučete tog dana, obavezno se potrudite da vaše boje budu usklađene. Nabolje je da vaš izbor bude bijela, crna, siva, plava ili bež boja, sa kojima sigurno neće biti greške jer su u pitanju klasične boje, koje odaju utisak ozbiljnosti i neutralnosti.

Muška garderoba koja pruža osećaj samopouzdanja

Kada se radi o odabiru muške garderobe, ni ovo nije jednostavan zadatak iako na prvi pogled tako deluje. Muškarci su svakako mnogo lakši za stilizovanje od žena ali je i njima potrebno vremena da pronađu pravu garderobu za sebe.

Ispravan odabir garderobe ima snažan uticaj na podizanje samopouzdanja, a sa dovoljno visokim samopouzdanjem – i nemoguće postaje moguće!

#1 Jednostavnost kao glavni kriterijum

Zlatno pravilo u slučaju da nosite tamno odjelo: uparite ga sa svijetlom košuljom. Na taj način boje se neće stopiti, a vi ćete izgledati reprezentativno u datoj prilici. Bitno je da košulja koju nosite nema na sebi jake printove koji bi odvlačili pažnju. U ovom slučaju važi isto pravilo koje važi i za žene: sklad boja je bitan, te se prilikom odabira garderobe opredeljujte za klasične boje. 

Ukoliko ste muškarac koji treba da ide na neki manje formalan razgovor, onda je tamni džins idealno riješenje za Vas! U svakom drugom slučaju tu su nezaobilazne pantalone sa kojima sigurno nećete pogrešiti.

#2 Pazite na detalje

Ukoliko nosite sat, obratite pažnju na to da se on slaže sa kaišem i cipelama i nikako ne pretjerujte sa mirisima.

Uredno ošišana kosa i sređena brada su takođe jako važni kako bi ostavili što bolji utisak na Vašeg sagovornika. 

Odijelo ipak čini čovjeka

Za kraj, važno je reći da je prvi utisak jako bitan, a jedan deo tog utiska čini upravo odijelo koje nosite. Zato je jako važno da to bude odjeća koja vam dobro stoji, u kojoj se osjećate udobno i samouvjereno. Potrudite se da to što nosite bude taman po vašoj mjeri jer ćete samo tako moći da ostavite utisak sigurne osobe.