Contact Us
Recruitmentsskills

Razgovor za posao – odgovori na često postavljena pitanja!

By: Clipcon Administration | October 28, 2019

Iako ponekad zastrašujući iz ugla kandidata, intervjui za posao mogu biti odlično iskustvo ako ste dobro pripremljeni i sigurni u odgovore koje dajete:

1) „Da li ste prekvalifikovani za ovaj posao?“

Objašnjenje pitanja:

Poslodavac je zabrinut da ćete vrlo brzo postati nezadovoljni i potražiti drugi posao. Spadate li u ovu kategoriju ili ste se svjesno odlučili na promjenu koja vam više odgovara?

Mogući odgovor:

“Prema CV-u djeluje da sam prekvalificiram međutim, u stvarnosti sam napravio neke promjene i poslovi koje sam do sada radio više me ne ispunjavaju/ne zanimaju. Vjerujem da moje dosadašnje radno iskustvo može biti korisno u ovom poslu i veselim se toj promjeni.”

2) „Čini se da neko vrijeme niste radili…“

Objašnjenje pitanja:

Poslodavca brine kako ste provodili vrijeme kada niste bili u radnom odnosu i da ste možda malo ‘ispali’ iz aktualnih zbivanja na tržištu.

Mogući odgovor:

„Otkako sam prestao raditi na zadnjem poslu provodim vrijeme volontirajući/educirajući se/puno čitam stručnu literaturu/pišem vlastiti blog/držim instrukcije/pomažem prijatelju u pokretanju posla i radim na vještinama kao što su poboljšanje znanja iz stranog jezika/informatičke pismenosti itd.“

3) „Na zadnjem poslu ste proveli puno godina. Koliko će Vam trebati vremena da se prilagodite nečem novom?“

Objašnjenje pitanja:

Poslodavca brine da ste zaglavili u rutinsko obavljanje posla i da niste otvoreni za nove tehnologije ili načine rada. Morat ćete ga uvjeriti da ste još uvijek fleksibilni i spremni na prilagodbe.

Mogući odgovor:

„Iako sam na svom posljednjem poslu 10 godina, posao je tokom tog razdoblja evoluirao. Naučio sam puno novih stvari u području komunikacija/IT-ja/marketinga/prodaje/rada s klijentima i direktno sam susudjelovao u projektima/aktivnostima kojima smo unijeli inovacije u proizvodnji/prodaji.“

4) „Mislite li da će vam nedostatak radnog iskustva predstavljati problem?“

Objašnjenje pitanja:

Brine ih da ne razumijete u šta se upuštate. Ovo pitanje nerijetko se upućuje kandidatima koji imaju više certifikata i kvalifikacija nego konkretnog radnog iskustva.

Mogući odgovor:

„Imam iskustvo rada u sličnom području (konkretizirajte) i snažno teorijsko znanje. Istražujući rad vaše tvrtke uvjerio sam se da mogu brzo naučiti principe rada i primijeniti svoje znanje, a radujem se i prilici da nadogradim svoje vještine i razvijem dodatne.“

5) „Recite mi nešto o sebi.“

Objašnjenje pitanja:

Poslodavac želi čuti bilo što zanimljivo o vama, profesionalno ili privatno, kako bi stekao bolji dojam od onog koji je stekao kroz životopis.

Mogući odgovor:

„Imam više od xx godina radnog iskustva u području IT-ja/marketinga/prodaje/knjigovodstva… i tokom tog perioda usavršavao sam uglavnom vještine kao što su umijeće direktne prodaje/pregovaračke vještine/razvoj/kreativno pisanje/briga i razvoj zaposlenika… U slobodno vrijeme volim čitati/skijati/ići u kazalište.“

Ovo je samo prijedlog i nije dovoljno konkretan odgovor. Proširite ga navođenjem svojih najvećih postignuća, umetnite kratku anegdotu ako je prikladno i više se fokusirajte na profesionalno iskustvo korisno poslodavcu nego na osobne interese.

6) „Što nam možete ponuditi, a da ostali kandidati ne mogu?“

Objašnjenje pitanja:

Ovo je uobičajeno pitanje gdje je važno definirati jedinstveni stil. Zapamtite da ste jedinstveni VI i Vaša osobnost – to je ono što vas razlikuje od svih ostalih kandidata!

Mogući odgovor:

„Vjerojatno ima puno kandidata koji posjeduju slične vještine kao i ja, ali vjerujem da sve te vještine kod mene čine jedinstvenu kombinaciju te da je u pravo u tome glavna razlika. Uz to, sve je te vještine moguće nadograditi i usavršavati, jer sam otvoren za učenje i pomicanje granica te pronalazak i primjenu novih i bolji rješenja.“